ActiveFax Server Elektronik Faks Sistemi ile FOIP Kurulumu;
Öncelikle ActiveFax Server Elektronik Faks Sistemi ve FOIP kavramlarını kısaca açıklamak istiyorum.
ActiveFax Server Elektronik Faks Sistemi; Firma ve kurumların gelen&giden fakslarını bilgisayar ortamından takip etmelerini, arşivlemelerini, arşivlenen fakslara ihtiyaç halinde saniyeler içinde bulunmalarını sağlayan bir sistemdir. Sadece zamandan değil, faks cihazı, cihaz bakımı, kâğıt, toner gibi masrafları da sıfıra indiren bir sistem.
Bütün muhasebe, ERP, CRM gibi… programlar ile kolayca entegre olabilen ActiveFax, onlarca hatta yüzlerce mutabakat veya BA-BS gönderim işlemini (cari hesap sayısına göre saatler, hatta günler alan faks gönderim işlemini) birkaç dakikada başlatabiliyor. Aynı şekilde duyuru, tebrik, davet, tanıtım gibi… çoklu gönderim faksları birkaç dakika içinde birçok kullanıcıya gönderim işlemini başlatılıyor.
Gelen faks üzerine metin, imza ve kaşe ekleme özelliği ile zamanı doğru yönetmemize yardımcı oluyor. Daha detaylı bilgi için http://www.fins.com.tr/Actfax.asp linkini inceleyebilirsiniz.
FOIP (Fax Over Internet Protocol); Analog telefon hattı yerine internet üzerinden faks gönderimi gerçekleştirme işlemine denir. FOIP aracılığı ile sayısal veri paketlere ayrılarak, faks bilgisini E-Posta’ya benzer şekilde kayıt eder ve internet üzerinden gerçek zamanlı dolaşımını sağlar. Genellikle bu veri transferi faks bilgisinin analoğa çevrilerek PSTN üzerinden gönderilmesi ile gerçekleşiyor.
Sayısal veri, analog veriden daha az bant genişliğine ihtiyaç duyduğundan FOIP, analog sisteme göre daha güvenli kabul edilir. Analog hatlardan kat kat hızlı veri iletişimi sağlayan FOIP her geçen gün daha yaygın hale geliyor.
Her iki kavramı da kısaca açıkladıktan sonra makalemizin asıl konusuna gelebiliriz.
ActiveFax Server Elektronik Faks Sistemi ile FOIP Kurulumu oldukça kolay ve IP santraller tarafındaki faks işlemlerimizi kolaylaştıran bir yapıya sahiptir.
ActiveFax ile FOIP adımlarını 3 adımda özetleyebiliriz;
1- IP Santralden IP trunk edilmesi,
2- XCAPI kurulumu,
3- ActiveFax kurulumu,
Bu 3 adımı kısaca açıklamak gerekirse;
1- IP Santralden IP trunk edilmesi: Santralinizin markası (Simens, Samsung, Alcatel-Lucent, LG-Ericsson, Karel, Avaya, 3CX, Cisco, Matrix, Telesis, Fortel gibi…) ne olursa olsun T38 yada G711 protokol desteği varsa FOIP uygulamasını kullanabiliriz demektir.
Faks için kullanılacak numara ve port yönlendirmeleri için santral arayüzüne hakim bir kullanıcı olmak ilk şartımız.
2- XCAPI kurulumunda dikkat edilecek husus IP Santralin marka ve modeli, IP santral XCAPI’nin geniş IP Santral listesinde yer alıyorsa direk seçerek, almıyorsa birkaç kombinasyondan sonra uygun IP Santral seçimini gerçekleştirebiliriz. Dilerseniz arayüz ekranlarından birkaçını inceleyelim;
Bu adımda hem IP Santral IP’sine hemde Fax Server IP’sine ihtiyaç duyacağız.
Örneğimizi LG-Ericsson IP Santrali üzerinden görelim,
XCAPI yapı itibari ile teknik bir personelin ilk aktığından rahatlıkla anlayabileceği kolay bir tasarıma sahip.
XCAPI sürekli güncellenen bir yazılım olduğundan güncel IP Santral marka ve modellerini listeden seçip konfigürasyon işlemini hızla gerçekleştirebiliriz.
Faks Server IP’si ile aracılığı ile santrale bağlanabiliriz.
Birinci madde de belirttiğimiz üzere IP Santralin T38 yada G711 protokol desteklerinin bulunması gerekiyor.
Bu örnekte G711 protokolü üzerinden ilerliyoruz.
IP Santralin IP’sini de girdikten sonra sistemi test edebiliriz. Test aşamasında da XCAPI’nin test aracını kullanabiliriz.
Testimizde başarı ile sonuçlandı arama yapıyor, çağrı alıyorsak son adım olan ActiveFax kurulumuna geçebiliriz.
3- ActiveFax Server Elektronik Faks Sistemi kurulumu oldukça kolay ve hızlıdır. Programı Sunucu olarak kurduktan sonra yapılandırmaya başlayabiliriz;
ActiveFax kurulumunu 32 bit yada 64 bit exe ‘ leri ile işletim sistemine uygun versiyon tercih edilerek gerçekleştirebilirsiniz.
XCAPI ActiveFax tarafında ISDN-Adapter olarak görüntüleniyor.
XCAPI kanal sayısı üzerinden lisanslanıyor. Örneğimizi 4 kanal XCAPI lisansı ile gerçekleştiriyoruz.
ActiveFax Modem özelliklerinden yukarıdaki ayarları yapıyoruz. MSN hanelerine IP Santral tarafında belirlenen gelen faks numaraları tanımlanıyor.
Ayarları tamamladıktan sonra hem local network üzerinden hemde dışardan gelen ve giden faks uygulama testlerimizi yapabiliriz.
3 adımda gerçekleştirdiğimiz tüm bu ayar ve testlerden başarı ile geçen sistem kullanıcıların hizmetine sunulur.
Zamanın değerinin her geçen gün daha da arttığı günümüzde IP Santral, XCAPI ve ActiveFax ile kurduğumuz FOIP uygulaması sayesinde faks işlemi Analog hatlarda olduğu gibi dakikalarca değil saniyeler içinde gerçekleşecek. Bu sayede firma&kurumlar zamanı verimli kullanabilecek; faks gönderim, alım ve arşiv işlemlerini birkaç tıkla yönetebilecekler.
Güncel teknolojiyi takip etme adına FOIP makalemizi sizlerle paylaşıyorum. Umarım faks tarafında kurumsal çözüm üreten bilişimci meslektaşlarıma faydalı olur.